Wat doe jij wanneer je geraakt wordt in een gesprek?

In mijn werk als rouwbegeleider spreek ik vrouwen die het niet gemakkelijk hebben, vrouwen voor wie de dagen vaak zwart zijn en het lijden groot. Soms is er sprake van het overlijden van een geliefde en worden ze overrompeld door alle emoties en onzekerheden die daarmee gepaard kunnen gaan. Soms weten ze dat een geliefde zal gaan overlijden en lijkt het onmogelijk die weg naar dat einde samen te volbrengen. Soms zijn ze zelf ziek en worden ze dagelijks geconfronteerd met de gevolgen daarvan. En soms zijn aangekomen in het laatste hoofdstuk van hun eigen bestaan en worstelen ze met vele vragen.

Allemaal worden we geconfronteerd met verlies en verandering en pijn en verdriet in ons leven. Gelukkig hebben we meestal familie en vrienden om ons heen. Ze leven met ons mee en staan ons bij wanneer dat nodig is. Maar niet altijd lukt het de ander om naast jou te blijven staan en niet altijd lukt het jou om naast de ander te blijven staan. Dat is geen diskwalificatie, het is vaak de realiteit. Hoe meer we van iemand houden, hoe groter onze geraaktheid wanneer er iets met die persoon gebeurt. Het kan de grond onder onze voeten wegslaan. Dan kun je niet anders dan eerst aandacht aan jezelf geven, pas dan kun je er voor de ander zijn. Dat zien en zelf ervaren was voor mij één van de redenen te kiezen voor dit vak. Als professional kan en wil ik een ander nabij zijn, luisteren, handvatten aanreiken en bemoedigen.

Een vraag die mij regelmatig wordt gesteld, is hoe ik ervoor zorg dat ik niet wordt geraakt door de emotie van de ander. Het enige wat ik daarop kan antwoorden is: ‘daar zorg ik niet voor’. Zou ik mijzelf niet toestaan geraakt te worden, dan zou ik mijzelf niet toestaan mens te zijn. Ik ga als mens in gesprek met een ander mens en in dat gesprek wil ik ontvankelijk zijn en open staan voor alle signalen die worden gegeven. Natuurlijk word ik dan soms geraakt, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom wat ik daar mee doe.

Mijn bewustzijn in het contact met de ander is daarbij essentieel, want alleen dan besef ik mij dát ik word geraakt en ben ik bewust van wat er in mij gebeurt. Voel ik bijvoorbeeld tranen omhoog kruipen of word ik onrustig, dan kan ik op dat moment besluit en wat ik daarmee doe. Verlies ik mij in mijzelf en verbind ik mij met mijn emoties, of wil ik bij de ander blijven? Wanneer ik bij de ander wil blijven, dan helpt het mij om bewust contact te maken met mijn lichaam. Daardoor laat ik als het ware mijn eigen emoties los. Zonder het contact met de ander te verliezen word ik mij bewust van mijn voeten, voel ik mijn handen en breng ik mijn aandacht naar mijn adem. Zo kom ik terug in mijn basis en blijf ik in mijn kracht.

Vind jij dit moeilijk? Zou jij willen weten hoe jij bij jezelf en in jouw kracht kunt blijven wanneer je in gesprek bent met een ander? Dan nodig ik je uit een afspraak te maken.

MijEva de Vries - Rouwbegeleidern naam is Eva de Vries. Ik begeleid vrouwen die te maken hebben (gehad) met een ingrijpend verlies, zoals een overlijden, het verlies van gezondheid of van toekomstperspectief. De begeleiding is erop gericht dat zij zicht krijgen op de impact van het verlies en de veranderingen die dat teweegbrengt in hun leven. Om vervolgens stap voor stap en vanuit eigen kracht en wijsheid de regie van hun bestaan weer in eigen hand te nemen.

Meer weten? Kijk op www.vrouwenrouw.nl of bel me: 06 348 73 111.

 

1 thought on “Wat doe jij wanneer je geraakt wordt in een gesprek?

  • De kracht van Eva is dat zij ongelofelijk goed luistert. Ik heb al vele uren met haar doorgebracht in goede en slechte tijden, in mijn strijd tegen een ongeneselijk kanker. Ups en downs, verdrietig en lachend,..Zij geeft mij rust, brengt mij terug naar de basis, maar het aller belangrijkste is haar luisterd oor. “Mijn verhaal” is terug te vinden op haar site http://www.vrouwenrouw.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *