Een lintje, voor mij?!

De burgemeester zwaait naar mij vanuit de deuropening van kunstpaviljoen de Verbeelding. Mijn man grinnikt naast mij en pakt mijn arm nog maar wat steviger vast. Ik loop in totale verbijstering over de rode loper naar binnen. Twintig seconden daarvoor begreep ik pas waarom ik naar het kunstpaviljoen ben gelokt, ik ben voorgedragen voor een onderscheiding in de orde van Oranje Nassau. Een lintje. Voor mij.

Mijn familie en dierbaarste vrienden zitten met rode wangen op de voorste rijen in het publiek. Dochter (heee, jij moest toch een toets Latijn maken?) en zoon (had al erge buikpijn die morgen, kon eigenlijk niet naar school) en mijn moedertje. Ze worden omringd door mijn zussen en broer. Onmiddellijk mis ik mijn vader. Waarschijnlijk was die al gaan klappen terwijl ik aan de arm van mijn man naar voren de zaal in kom lopen. Hij was tenslotte altijd het meest trots van iedereen op alles en iedereen in zijn familie. Ach pap, was je maar even hier.

De toespraken van de burgemeester gaan een beetje langs me heen. Zelfs die over mezelf. Er zijn veel loftuitingen. Over mijn werk als PR boerin, mijn inzet voor een aantal superleuke evenementen in het dorp, voor het schrijven van verhalen over jongeren. Over het belangrijkste van mijn leven dat ik samen met mijn compagnon en vriendin Corine Kroon kon doen: leer- werk en trainingscentrum De Basisz oprichten voor jongeren die buiten de boot (dreigen te) vallen.

Ik ben ineens de hoofdrolspeler. Terwijl het toch mijn werk is om andere mensen de hoofdrol in hun leven weer op te laten pakken.

Na al het feestgedruis wil ik natuurlijk wel mijn gouden speld even laten zien aan de mensen van De Basisz. Maar niemand heeft er oog voor. Het is lunchpauze en op vrijdag is er tosti. Er gaat niets boven tosti. Ook geen koninklijke speld. Gelukkig maar. We zijn allemaal heel gewoon gebleven.

 

Martine Kruider is mede-Martine Kruideroprichter van leer-werk en trainingscentrum De Basisz in Zeewolde en Biddinghuizen. Samen met Corine Kroon is zij al meer dan 15 jaar actief in de opvang, zorg en het bieden van een vangnet voor kwetsbare jongeren. Het leer-werkbedrijf heeft een kringloopwinkel als instrument. Jongeren en deelnemers binnen De Basisz leren werken aan hun vaardigheden om door te kunnen stromen naar een opleiding, een baan of een combinatie van die twee. www.basisz.org

Martine is daarnaast actief in de agrarische sector als motivator voor boerinnen. Zij werkt als freelancer voor Mevrouw De Boer, het PR bureau van de zussen Marlies en Rianne van Zeeland. De dames organiseren jaarlijks een Mevrouw de Boer weekend.

1 thought on “Een lintje, voor mij?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *